Julbord och gåvor

Med en knapp månad kvar till julafton är det dags att påminna om vilka regler som gäller kring julbord och gåvor.

Julbord för företagets anställda går under reglerna för intern representation och begreppet personalfest. Personalfester är avdragsgilla för företaget och skattefria för den anställde om de anordnas max två gånger per år.

Måltidskostnaden är avdragsgill med 90kr + moms per person, man har också möjlighet att göra avdrag med ytterligare 180kr + moms för kringkostnader som lokalhyra, musikunderhållning eller liknande. Eventuella resekostnader från arbetsplats till festlokal är också avdragsgilla.

Anordnas festligheten på annan ort så är resa och logi avdragsgillt och skattefritt för den anställde om det rör som om en (1) övernattning.

Julbord för kunder är normalt sett inte avdragsgillt då detta går under samma regler som all annan representation. Förutsättningen för representation är att det finns ett omedelbart samband med en affärsförhandling, vilket det då oftast inte är tal om när man bjuder in flera kunder och samarbetspartners till ett gemensamt julbord. Anordnar du ett seminarium, kundutbildning eller liknande i samband med julbordet så kan det däremot bli möjligt att göra avdrag.

Julgåvor är skattefria om den ges till samtliga eller en större grupp anställda, samma regler gäller styrelseledamöter. Gåvan får inte bestå av pengar eller ett presentkort som kan bytas mot pengar.

Julgåvan får kosta högst 450kr inklusive moms, överskrider man beloppsgränsen så är hela marknadsvärdet skattepliktigt för den anställde och företaget ska betala sociala avgifter. Företaget får lyfta momsen på skattefria gåvor, men inte på skattepliktiga.

Julgåvor till kunder är inte avdragsgilla utan detta räknas som personlig generositet. Detta gäller även gåvor vid personliga högtider som när en kund fyller jämnt t ex.

Reklamgåvor kan dock vara avdragsgilla även kring jul. Förutsättningen här är att det gäller artiklar av lågt värde som har direkt anknytning till givarens sortiment eller tillverkning. Det kan också gälla enklare presentartiklar med givarens logga på, t ex almanackor, väskor eller golfbollar.

*****

Behöver du hjälp med bokföringen och/eller avdragsregler, maila mig på helena@hereko.se.